Çelik Konstrüksiyon 0 532 283 54 30 info@formakcelik.com 0532 569 01 80 Formak Konstrüksiyon 0 212 876 76 16 |
Çekme kat, bir bina veya işyeri, ana katlar arasında kalan kısımdır, binanın veya işyeri olarak bir binanın toplam kat arasında sayılmaz. Genellikle, asma kat alçak tavandır. Halk arasında çekme kat olarak da adlandırılan asma katlarda, zemin ve tavan arasındaki yüksekliği minimum 5.50 metre olmalıdır. Bu yapılarda bir merdiven yardımıyla zemine bağlanan ve zeminin en fazla yarısını kaplayan, iç yüksekliği ise minimum 2.40 metreye sahip yeni bir kullanım alanı oluşturulur.
Sanayide çekme kat sistemleri, genel olarak binalarda iki kalıcı orijinal kat arasına inşa edilen yarı kalıcı kat sistemleridir. Bu yapılar genellikle serbest durur ve çoğu durumda sökülebilir ve yer değiştirebilir. Ticari olarak satılan asma kat yapıları genellikle üç ana malzemeden yapılır; en yaygın kullanılan hızlı, dayanıklı ve düşük maliyetli olmasından dolayı çeliktir.
Çekme kat ve ara katlar, çoğunlukla iş yerlerinin çalışma verimliliğini artırmak için kurulan sistemlerdir. Hem ev hem işyerinde kurulan asma kat sistemleri sayesinde kullanılan alana işlevsellik sağlayarak maksimum düzeyle verimlilik elde edilir.
Asma kat ve ara katlar kurulurken, yapının mimari özellikleri, iç dekorun tasarımı ve sistemin donanımlarının çalışma alanlarına etkisi dikkate alınmalıdır.
Asma kat bir diğer kullanım alanları da mağazalarda ve benzeri alanlarda alet veya malzemelerin depolanması için kullanılır. Dükkanın yüksek çatısı asma kat için idealdir ve ofisler ya altına ya da üstüne yerleştirilebilir. Asma katlar, depolama, dağıtım veya üretim gibi endüstriyel işlemlerde sıklıkla kullanılır.
Çelik ara kat ve çelik asma kat, bilindiği gibi basit bir sistem değildir. Asma kat ve ara katların projelendirilme yapılmalıdır.
İş yeri veya binanın imar planına uygun olması önemlidir. İmar planı dâhilinde mühendisler tarafından alanın üzerinde ölçümleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde asma katın yüksekliği, yük taşıma ağırlık kapasitesi ve destek sağlayacağı noktalar ile kullanılması gereken malzemeler belirlenir.
Çelik çekme katlar, diğer çekme kat boşluklarından daha fazla kat aralığı sağlar. Bunun sebebi çelikten imal edilmesidir.
Çelik çekme ara kat ve çelik asma ka, kullanım amacı, kullanılacak çalışma alanının işlevi, konumu ve çalışan personelin durumuna göre özel olarak tasarlanmalıdır.